cropped-favicon-terra-grazia-1.png

Η Ομάδα μας

Η ομάδα μας αποτελείται από επιστήμονες και ανθρώπους, που παραδοσιακά καλλιεργούν τη γη και έχουν ως κοινό τόπο την αγάπη και το σεβασμό τους για τη Φύση και την Τέχνη της αμπελουργίας. Ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες, εργάζονται με πάθος ως οικογένεια, προκειμένου η γη να αποδώσει υψηλής ποιότητας καρπούς και εκείνοι να τους μετουσιώσουν στο πολύτιμο κρασί μας.

Τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση του αμπελώνα μας επιμελείται ο Καθηγητής Στέφανος Κουνδουράς. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1970, αποφοίτησε από τη Σχολή Γεωργίας (Τομέας Φυτικής Παραγωγής) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απόκτησε το δίπλωμα οινολόγου (DNO), MSc και διδακτορικό στην αμπελουργία από το Πανεπιστήμιο “Victor Segalen” Bordeaux II (Γαλλία). Είναι Καθηγητής στο Εργαστήριο Αμπελουργίας της Σχολής Γεωργίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε, επίσης, προσκεκλημένος Καθηγητής Αμπελουργίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το terroir και την οικοφυσιολογία της αμπέλου, τεχνικές διαχείρισης αμπελώνων, αμπελουργία ακριβείας και επιπτώσεις στους μεταβολίτες σταφυλιών. Συγγραφέας και συν-συγγραφέας πάνω από 60 αναθεωρημένων ερευνητικών άρθρων και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια και πολλές παρουσιάσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Γαλλία και ΗΠΑ. Επιστημονικός συντονιστής και εταίρος σε ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τον ιδιωτικό τομέα.

Οινολόγος του Κτήματος Terra Grazia είναι ο Γρηγόρης Σκοπελίτης. Έχει σπουδάσει οινολογία στην Αθήνα. Ο Γρηγόρης Σκοπελίτης είναι σύμβουλος σε οινοποιεία ανά την Ελλάδα κι έχει τιμηθεί με επαίνους και βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ο Γρηγόρης Σκοπελίτης είναι αποκλειστικός συνεργάτης του Laboratoire Burgundia Oenolologie στην Ελλάδα και του παγκοσμίου φήμης οινολόγου Κυριάκου Κυνηγόπουλου, ο οποίος είναι και ο μέντορας του. Στην Βουργουνδία είχε την ευκαιρία να μυηθεί στα μυστικά του τρύγου σύμφωνα με τις αρχές της διάσημης Σχολής του Κρασιού, που επιμένει στο terroir. «Στη Βουργουνδία ελέγχαμε κάθε αμπέλι ξεχωριστά, δοκιμάζαμε τα σταφύλια του και επιλέγαμε την πρώτη ύλη αυστηρά» σημειώνει ο Γρηγόρης Σκοπελίτης, που μεταφέρει τώρα τη γνώση του και στο Κτήμα Terra Grazia. Όπως επισημαίνει: «Το ανάγλυφο της Νάξου είναι μοναδικό, το ίδιο και οι ποικιλίες της που είναι προφυλοξηραϊκές, που σημαίνει ότι διασώθηκαν αλώβητες από τη φυλλοξήρα, που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του ελληνικού αμπελώνα. Η Νάξος είναι δηλαδή μια Βιβλιοθήκη Ποικιλιών και τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης τους». Ενώ σχετικά με την οινοποίηση των οίνων του Terra Grazia εξηγεί: «Σκοπός μας είναι η αποτύπωση των χαρακτηριστικών των ποικιλιών στη φιάλη. Αυτό κατορθώσαμε. Πώς; Μείναμε όσο το δυνατόν πιο πιστοί στην παραδοσιακή οινοποίηση του νησιού, με ήπια μεταχείριση της πρώτης ύλης και αυστηρή επιλογή σταφυλιών».

Η ομάδα μας ακολουθεί πιστά τους κανόνες της παραδοσιακής αμπελουργίας, όπως αυτή εφαρμόζεται αιώνες στο νησί, συνδυάζοντας συγχρόνως τα πορίσματα μακροχρόνιων μελετών της επιστήμης.

cropped-favicon-terra-grazia-1.png

Παρακαλώ επιβεβαιώστε ότι είστε στην νόμιμη ηλικία για να συνεχίσετε την πλόγησή σας στην ιστοσελίδα Terra Grazia.